
SECTION 56 OF THE INCOME-TAX ACT, 1961 - INCOME FROM OTHER SOURCES - 
CHARGEABLE AS - APPLICABILITY OF SECTION 56(2)(viia) OR SIMILAR PROVISIONS 

UNDER SECTION 56(2) FOR ISSUE OF SHARES BY A COMPANY  

CIRCULAR NO. 3/2019 [F.NO. 173/616/2018-ITA.I], DATED 21-1-2019 

As mentioned in Circular No. 02/2019, a comprehensive review of the subject matter relating to 

interpretation of the term "receives" as used in, inter alia, section 56(2)(viia) of the Income-tax Act, 

1961 (the Act) and similar provisions contained in section 56(2) of the Act has been made by the Board 

in view of pendency of this issue in various judicial forums and clarifications sought by stakeholders. 

Based on the above, the following position is hereby clarified. 

2. Keeping in view the plain reading as well as the legislative intent of section 56(2)(viia) and similar 

provisions contained in section 56(2) of the Act, being anti-abuse in nature, it has been decided that the 

view, as was taken in Circular No. 10/2018 [subsequently withdrawn by Circular No. 02/2019] that 

section 56(2)(viia) of the Act would not apply to fresh issuance of shares, would not be a correct 

approach, as it could be subject to abuse and would be contrary to the express provisions and the 

legislative intent of section 56(2)(viia) or similar provisions contained in section 56(2) of the Act. 

3. Therefore, any view expressed by the Board in Circular No. 10/2018 shall be considered to have 

never been expressed and accordingly, the said circular shall not be taken into account by any 

Income-tax authority in any proceedings under the Act. 
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